HISTORY

Faculty of Nursing  is one of the faculties at Padjadjaran University holding a high education of nursing in Indonesia, previously known as Study Program of Nursing Science (PSIK). The Study Program of Nursing Science was established in 1994 in accordance to the Decision of the Rector of Padjadjaran University No. 145a/PT06H/Kep/C/94 and strengthened by the decision of Dikti No. 200/DIKTI/Kep/998.

The Study Program of Nursing Science was under the Medical Faculty of Padjadjaran University, and organized the education of the Nursing Scholar and Profession Program of Ners using the integrated curriculum of high education of nursing. However, starting in the year of 2000, the curriculum in national high education of nursing changed, where there was separation between the academic program and profession program. Along with the development and the demand of Study Program of Nursing Science, which was previously under the Medical Faculty, it was upleveled to the Faculty of Nursing science (FIK) in accordance with decision of Director General of Dikti No. 1827/D/T/2005 dated June 1, 2005. According to the Decision Letter, FIK organized the Study Program of Nursing Scholar and Study Program of Profession of Ners.

Then, on September 2, 2013, Faculty of Nursing Science changed its name into Faculty of Nursing (FKep) according to the Decision Letter of Rector No. 3268/UN6.RKT/KP/2013, this change also considered  that nursing education is not only academical, but also professional.This time, besides organizing the Bachelor Program (S1) and Profession Program (Ners), Faculty of Nursing is also holding  the Master Degree of Nursing since August 28, 2009 based on SK Dirjen Dikti No. 1520/D/T/2009.

SEJARAH FAKULTAS KEPERAWATAN

Fakultas Keperawatan Universitas Padjadjaran merupakan salah satu fakultas di lingkungan Universitas Padjadjaran, yang menyelenggarakan pendidikan tinggi keperawatan di Indonesia, yang sebelumnya bernama Program Studi Ilmu Keperawatan (PSIK). Program Studi Ilmu Keperawatan ini didirikan pada tahun 1994 berdasarkan Surat Keputusan (SK) Rektor Universitas Padjadjaran (Unpad) No.145a/PT06H/Kep/C/94, yang diperkuat oleh SK Dikti No.200/DIKTI/Kep/1998.

Program Studi Ilmu Keperawatan (PSIK) ini berada dibawah Fakultas Kedokteran (FK) Universitas Padjadjaran, dan menyelenggarakan pendidikan Sarjana Keperawatan dan Program Profesi Ners dengan menggunakan kurikulum pendidikan tinggi keperawatan yang terintegrasi. Tetapi, mulai tahun 2000, terjadi perubahan kurikulum pendidikan tinggi keperawatan nasional dimana ada pemisahan antara program akademik (sarjana keperawatan) dan program profesi ners.

Seiring dengan perkembangan dan tuntutan kebutuhan Program Studi Ilmu Keperawatan yang tadinya berada dibawah Fakultas Kedokteran, ditingkatkan menjadi Fakultas Ilmu Keperawatan (FIK) berdasarkan SK Dirjen DIKTI No.1827/D/T/2005 tanggal 1 Juni 2005, dan SK Rektor Unpad No.1020/JO6/Kep/KP/2005 tanggal 8 Juni 2005. Berdasarkan SK tersebut diatas, FIK menyelenggarakan Program Studi Sarjana Keperawatan dan Program Studi Profesi Ners.

Selanjutnya pada tanggal 2 September 2013, Fakultas Ilmu Keperawatan berubah nama menjadi Fakultas Keperawatan (FKEP) berdasarkan SK Rektor No.3268/UN6.RKT/KP/2013, perubahan nama ini mempertimbangkan bahwa pendidikan keperawatan tidak semata bersifat akademik, namun termasuk juga pendidikan profesi. Saat ini, selain menyelenggarakan Program Pendidikan Sarjana (S1) Keperawatan dan Program Pendidikan Profesi Ners. Sejak tanggal 28 Agustus 2009, Fakultas Keperawatan Unpad juga mulai menyelenggarakan Program Pendidikan Magister Keperawatan Berdasarkan SK Dirjen DIKTI No. 1520/D/T/2009.